برنامه ریزی و کنترل پروژه چیست؟ همانگونه که ملاحظه می شود عبارت فوق از دو بخش تشکیل میشود.
برنامه ریزی شامل تعیین اهداف کسبوکار، شکلگیری برنامهها و دورههای عملیاتی برای دستیابی به اهداف، تدوین برنامهها، زمانبندی اقدامات و تعیین وظایف برای اجرای آنهاست. در راهنمای مدیریت پروژه PMBOK ، تعداد فرآیندهای برنامه ریزی شامل 24 فرآیند است. که از مجموع 49 فرآیند ذکر شده که تقریباً نیمی از مجموع فرآیندهای مدیریت پروژه است به گروه فرآیندی برنامه ریزی اختصاص دارد.
برنامه ریزی فرآیند هدف گذاری و ارایه روشها یا تعیین مسیرهایی برای رسیدن به اهداف تعیین شده است. برنامه ریزی عبارت است از یک سلسله عملیات منظم، سیستماتیک و مرتبط با یکدیگر که به منظور دستیابی به یکسری اهداف معین و مشخص توسط یک نهاد، سازمان و یا دولت برای یک مدت معین انجام می گیرد.
از لحاظ مدت زمان برنامه ریزی به سه دسته تقسیم می شوند: برنامه ریزی بلندمدت، برنامه ریزی میان مدت، برنامه ریزی کوتاه مدت برنامه ریزی بلندمدت معمولاً برنامه های فراتر از ۵ سال را شامل می شود، در حالیکه برنامه ریزی کوتاه مدت عموماً کمتر از ۵ سال می باشد. تفاوت برنامه های کوتاه مدت و بلند مدت، طول مدت تعهدات آتی و درجه متغیر بودن چهره سازمان را نشان می دهد.
اهداف کلی را ترسیم می کنند و به دنبال تعیین وضعیت سازمان در محیط می باشند.
برای درک صحیح آنها وجود ندارد.
پس از تعریف مشخصات پروژه، باید مشخص شود که اهداف و خواسته ها چگونه تحقق می یابند که این وظیفه برنامه ریزی است. برای یک برنامه ریزی جامع و قوی مراحل زیر باید انجام پذیرد.
اطلاعاتی که برای انجام برنامه ریزی پروژه به آنها نیاز است. و به دو دسته تقسیم می شوند:
شامل: تاریخ شروع پروژه، تاریخ پایان پروژه، تقویم کاری پروژه، منابع در اختیار، تقویم کاری منابع.
برای هریک از آنها اطلاعاتی بدین شرح تعیین می شود: مدت زمان انجام فعالیت، هزینه انجام فعالیت، رابطه بین فعالیت مورد نظر با سایر فعالیت ها، منابع مورد نیاز برای انجام فعالیت، محدودیت زمانی.
برنامه ریزی پروژه در 6 فاز انجام می پذیرد:
که می بایست کارهای مورد انتظار و توافق شده با کارفرما و فقط آن انجام شود. در صورتیکه مواردی خارج از قرارداد به پیمانکار ابلاغ گردد (مثلاً فراتر از ۲۵٪ افزایش یا کاهش مقادیر) ، نحوه و شرایط انجام و نیز ردیف قراردادی آن مشخص گردد سپس پیمانکار اقدام به انجام آن کار یا فعالیت نماید.
این جمله درسته که اعتماد خوبه ولی کنترل بهتره! در واقع نمی توان انتظار داشت در مرحله اجرا همانگونه که برنامه ریزی نمودیم، کارها پیش برود. هر روز می بایست پروژه را نظارت و کنترل نمود که آیا پروژه مطابق برنامه ریزی انجام شده پیش می رود یا اینکه از برنامه انحراف دارد. دلایل انحراف کدام است و چگونه می توان این انحراف را جبران نمود؟ کنترل پروژه بیشتر در سه حوزه زمان، هزینه، محدوده انجام میشود.
معمولاً برای مدیران پروژه حساسیت نسبت به عملکرد پول و هزینه کرد و درآمد بیشتر از زمان و تاخیرات است. در ابتدای پروژه بودجه بندی پروژه تهیه می شود. و نمودارهای جریان نقدینگی شامل Cash in ( ورودی های نقدی پروژه ) و Cash out ( خروجیهای نقدی پروژه ) ترسیم و ارایه می گردد. بعد از شروع پروژه در دوره های کنترلی مشخص، وضعیت درآمد و هزینه پروژه بررسی و با کمک شاخص های مدیریت ارزش کسب شده ( EVM )، وضعیت بودجه ای پروژه و سودده یا ضررده بودن آن تا تاریخ به روزرسانی بررسی و کنترل می گردد.
مهمترین ابزار این حوزه برنامه زمانبندی پروژه است. بعد از بهنگام نمودن برنامه زمانبندی که معمولاْ در نرم افزارهای MSP یا P6 تهیه می شود، می توان میزان تاخیرات و یا انحرافات نسبت به برنامه مبنا ( Baseline ) را استخراج نمود و سپس فعالیت به فعالیت دلایل آنرا ثبت و بررسی نمود. در این حالت با تغییر مسیر بحرانی پروژه ( Critical Path ) نسبت به راهکارهای جبران تاخیرات یا تهیه برنامه جبرانی اقدام نمود.
امروزه در ساخت و ساز نیاز های اولیه و پایه ای هر پروژه و یا سازمان پروژه محور، امور جاری پروژه ها شامل دفتر فنی و پیمان رسیدگی می باشد.
از مزایای اصلی تمایل کارفرمایان به برون سپاری این خدمات در سازمان های پروژه محور، می توان به کاهش هزینه نیرو انسانی جهت اجرای این خدمات و یکپارچه سازی امور دفتر فنی و پیمان رسیدگی در سازمان های پروژه محور اشاره کرد.
شرکت ارکا با بکارگیری متخصصین مجرب این حوزه و با رویکرد تضمین اجرای این امور به صحیح ترین و کامل ترین شکل ممکن که نیاز های مدیران و کارفرمایان پروژه ها را در این زمینه فراهم آورد، آماده ارائه خدمات مشاوره و مدیریتی به مدیران پروژه و مدیران سازمان های پروژه محور می باشد.
بازدید : 243 | تاریخ : چهارشنبه 03 فروردین 1401 زمان : 16:14 | نویسنده : Farsi Meeting | نظرات (0) |
نظارت انتخابی بدین معناست که مالک (صاحب کار) خود مهندس ناظر حقیقی یا مهندس ناظر حقوقی پروژه را بدون واسطه انتخاب می کند. و به سازمان نظام مهندسی ساختمان معرفی می کند. و عملیات اجرایی ساختمان سازی خود را زیر نظر مهندس ناظری که معرفی کرده است. انجام دهد. طبق قوانین فعلی کشور در حین اجرا پروژه تمام مراحل باید تحت نظر و آگاهی ناظر و شرکت نظارت صورت گیرد.
نظارت انتخابی به این معنی است که در ساخت و سازهای شهری ، مالک هر پروژه میتواند به عنوان صاحب ملک مهندس ناظر را شخصاً و بدون هیچ واسطه ای انتخاب کند. نظارت انتخابی در پروژه های ساخت و ساز و عمرانی به این معنا میباشد. که شما به عنوان صاحب ملک میتوانید مهندس ناظر و شرکت ناظر پروژه را شخصا و بدون هیج واسطه ای انتخاب کرده و فرآیند ساختمان سازی خود را زیر نظر و نظارت شرکت انتخابی خود پیش ببرید. اما این انتخاب منوط به شرایطی خاص است که با آن آشنا خواهید شد.
مهندس ناظر ساختمان وظیفه نظارت و اجرای کل پروژه ساخت و ساز را برعهده دارد. تا چندی پیش مهندس ناظر ساختمان توسط سازمان نظام مهندس انتخاب و مالکین معرفی میگردید، اما تحقیقات در چند سال اخیر نشان داده که عمر مفید ساختمانها در ایران حدود ۲۵ تا ۳۰ سال است. در حالی که این رقم در کشورهای توسعه یافته جهان به بالای ۱۰۰ سال میرسد و خیلی از مردم و حتی انبوه سازان دلیل این مشکل را انتخاب اجباری ناظر ساختمان توسط سازمان نظام مهندس میدانستند.
به همین منظور وزیر سابق راه و شهرسازی در اصلاحاتی که اواخر سال ۱۳۹۶ کلید زد خطاب به نظام مهندسی بخشنامههایی را صادر کرد که یکی از آنها منع برداشت پنج درصد از حقوق مهندسان بود. در این میان سازمان نظام مهندسی از مهمترین منبع درآمدی خود محروم شد.
اگر به این پروسه منطقی نگاه کنیم، به این نتیجه خواهیم خواهیم رسید: همان طور که هر فردی برای حفظ سلامت و بهبودی حق انتخاب بهترین و معتمد ترین پزشک مورد نظر خود را دارد، برای انجام و پیش برد پروژه های ساخت و ساز نیز وجود چنین شرایطی لازم است. مهندس ناظر ساختمان نقش بسیار مهم و پررنگی در حفظ سلامت پروژه ساخت و ساز و همچنین احداث ساختمان های ایمن دارد، از این رو انتخاب آن باید آزادانه توسط مالکین صورت پذیرد.
نکته: با اینکه انتخاب نظارت پروزه ها باید برعهده مالکین باشد، اما به عنوان یک مالک حتما به سوابق شرکت نظارت انتخابی خود و مجوزهایی که برای کار از سازمان نظام مهندس دریافت کرده است، دقت کنید.
تا این بخش از مقاله با اهمیت کار ناظر و انتخابی بودن نظارت پروژه آشنا شدیم، حال میخواهیم شما را با خدماتی که شرکت نظارت انتخابی و ناظر ساختمان در حین پروژه عمرانی انجام میدهند، بیشتر آشنا کنیم، نظارت انتخابی توسط ناظر بر روی ساختمان انجام می گیرد. و به عبارتی ناظر ساختمان کارمند صاحب ملک است زیرا صاحب ملک ناظر را برای نظارت انتخابی شخصا انتخاب می کند. طبق قانون های جدیدی که در کشور ما بوجود آمده تمام فرآیند اجرای ساختمان باید تحت نظر مهندس ناظر و دارای نظارت انتخابی باشد. البته این نکته را به خاطر داشته باشید که شاید برخی از ساختمان ها نظارت انتخابی نداشته باشند ولی نداشتن نظارت انتخابی توسط ناظر می تواند مشکلاتی را در ادامه کار برایشان به همراه داشته باشد.
نکته: بنابراین برای تمامی پروژه های کوچک و بزرگ ساخت و ساز، خدمات نظارت انتخابی باید انجام گیرد. شرکت نظارت انتخابی و مهندس ناظر در ارتباط با تمامی پرسنل پیمان کار و شهرداری و مالک است و وظیفه سنگین راضی نگه داشتن همه آنها را برعهده دارد.
برگه نظارت با برگه سبز نظارت ، از جمله تاییده هایی است که باید توسط مهندس ناظر ساختمان در حین و پایان کار از شهرداری و سازمان نظام مهندسی گرفته شود. دریافت برگه پایان کار مستلزم داشتن مهندس ناظر برای ساختمان و دارا بودن برگه نظارت ساختمان و نظارت شهرداری می باشد. بنابراین برای تهیه پایان کار شهرداری شما موظف به ارائه برگه تعهد نظارت، برگه سبز نظارت، برگه نظارت معماری یا برگه نظارت سازه ، برگه نظارت تاسیسات و دیگر برگه های نظارت مهندسی می باشید.
با اینکه تلاش های بسیار زیادی جهت انتخابی بودن نظارت پروژه ها صورت گرفته، با این حال فقط مالکین ساخت و ساز هایی میتوانند ناظر خود را شخصا انتخاب کنند که متراژ پروژه ساخت و ساز آنها بالای 3500 متر باشد و ساخت و ساز هایی با کمتر از این متراژ همانند گذشته باید روندی که سازمان نظام مهندسی برای آنها مشخص کرده است را طی کنند.
معاونت خدمات مهندسی سازمان نظام مهندسی تهران، برحسب وظیفه سازمانی خود همچنان با همان سبک و سیاق سابق بصورت سامانه ای و از طریق نرم افزار توزیع در صف ارجاع کار، ظرفیت های اشتغال را به مهندسان حقیقی در پروژه های زیر 3500 متر واگذار می کند.
در برگه تعهد نظارت و فرم نظارت انتخابی که توسط شرکت ساختمانی و یا مهندس ناظر به طور جداگانه نوشته و امضا میشود. مهندس ناظر موارد مشخصی را متعهد می شود. که باید کار نظارت بر ساختمان را بر اساس این قوانین انجام دهد، از آن جا که استانداردهای ساختمان موارد مشخصی را شامل می شود که در قوانین و مقررات ملی ساختمان و مصوبه های وزارت مسکن و شهرسازی آمده است. مهندس ناظر متعهد می شود که بر اساس مصوبه های قانون شهرداری و مفاد نقشه مصوب شده کار نظارت به ساختمان را انجام دهد و چنانچه مجبور به ترک نظارت بر ساختمان شد گزارش دقیقی را از روند انجام کار تا کنون به سازمان نظام مهندسی ارائه نماید.
شرکت مهندسین مشاور بنیان گستران آفاق با بهره مندی از مهندسین متخصص و دارا بودن پروانه پایه یک در چهار گرایش معماری. سازه. مکانیک و برق، بعنوان یکی از شرکتهای دارای صلاحیت نظارت انتخابی. حاضر به ارائه خدمات است. و مالکین و سازندگان محترم میتوانند:
جهت کسب اطلاعات بیشتر و مشاوره رایگان در این زمینه با شماره های زیر تماس بگیرید.
تلفنهای دفتر: 46020419 – 021 و 46020421-021
تلفن مستقیم مدیرعامل: 09126714639 عسلیان
تلفن سایر اعضای هیئت مدیره: 09125029582 رضایی – 09124022401 جعفری
بازدید : 211 | تاریخ : چهارشنبه 03 فروردین 1401 زمان : 15:53 | نویسنده : Farsi Meeting | نظرات (0) |
برگه استحکام بنا از مهمترین مراحل ساخت و طراحی معماری برخی از ساختمانها محسوب می شود. اخذ برگه استحکام بنا ساختمان از الزامات پایان کار ساختمان است که بدون آن به هیچ وجه قادر به انجام کارهای ساختمانی نیستید .
شهرداری با توجه به قوانین خود و جهت رفع مسئولیت از سازمانش، از مالک می خواهد که یک برگه تاییدیه استحکام بنا را از یک مهندس ناظر تهیه کند که به آن برگه استحکام بنا می گویند. در چنین مواقعی مالک نیز با پرداخت مبلغی به عنوان هزینه تعرفه نظارت برگه استحکام را از یک مهندس ناظر می گیرد. طی برگه استحکام بنا مهندس ناظر اعلام می کند که از ساختمان بازدید کرده و استحکام و ایستایی آن مورد تاییدش است.
چناچه برای ساختمان اتفاقی بیفتد که به دلیل عدم ایستایی و استحکام آن باشد، مثلا ساختمان نشست کند و یا دیوار ساختمان دچار ریزش شود، مهندس ناظر که برگه استحکام بنا را امضا کرده مسئول است. بنابراین مهندس ناظر زمان امضای برگه استحکام بنا باید دقت زیادی به خرج دهد.
1. بازدید اولیه توسط مهندس ناظر دارای پروانه اشتغال به کار مهندسی
2. اخذ مدارک لازم از مالک توسط ناظر برای تشکیل پرونده
3. تهیه گزارش بازدید از محل و ثبت آن در دفاتر خدمات الکترونیک شهر توسط ناظر
4. اخذ برگه استحکام بنا امضا و مهر شده توسط ناظر و گواهی امضا مالک یا وکیل مالک در دفتر اسناد رسمی ( مجوز شروع عملیات استحکام )
5. تحویل برگه استحکام بنا به همراه گزارش پایان کار تنظیم شده توسط ناظر به دفتر خدمات الکترونیک جهت ثبت در سیستم
6. اخذ مالیات بر ارزش افزوده از مالک پرونده
7. تحویل برگه سبز اتمام عملیات ساختمانی توسط ناظر به مالک
پس از تکمیل تمام مراحل فوق در انتها مهندس ناظر برگه ی سبزی را که همان جواز ساخت است به مالک اعطا می کند.
مهندس ناظر انتخاب شده برای بررسی ملک مورد نظر بایستی مدارک لازم را از مالک ساختمان دریافت کرده و برای تشکیل پرونده اقدام کند. مدارک لازم برای تشکیل پرونده شامل موارد زیر است:
یکی از قوانینی که در راستای افزایش استحکام ساختمان توسط پیماکاران الزامی شده است داشتن برگه تاییدیه استحکام بنا است بنابراین استفاده از مهندس ناظر در تمام مراحل کار ساختمان سازی است که از سال ۱۳۷۰ به بعد برای پیمانکاران الزامی شده است. بر این اساس زمانی که کار ساخت ساختمان به پایان می رسد. پیمانکاران برای دریافت پایان کار، باید به شهرداری مراجعه کرده و شهرداری جهت صدور پایان کار، از پیمانکار برگه استحکام بنا را که یکی از شرایط اخذ پایان کار است. از پیمانکار طلب می کند. برگه پایان کار نشان دهنده هویت و ماهیت بناست و ساختمانی که این برگه را نداشته باشد. دارای اعتبار حقوقی و قانونی نخواهد بود و به صورت قانونی هم قابل خرید و فروش نیست. برگه استحکام بنا هم در حقیقت نشان دهنده نظارت مهندس ناظر پروژه و تأییدیه ها و مهر او است که نشان می دهد. مهندس ناظر با تمام مراحل ساخت ساختمان موافقت کرده و آنها را بی عیب و نقص ارزیابی کرده است.
استحکام تابلو های تبلیغاتی
تبلیغات بیلبورد به گونه ای طراحی شده اند که توجه فرد را به خود جلب کرده و تصویری به یادماندنی را بسیار سریع ایجاد می کنند. و خواننده را وادار می کند بعد از عبور از تبلیغات ، به فکر تبلیغ باشد. آنها باید در مدت زمان بسیار کمی قابل خواندن باشند. زیرا معمولاً هنگام عبور از آنها با سرعت زیاد خوانده می شوند. بنابراین معمولاً فقط چند کلمه ، با چاپ بزرگ ، و یک تصویر طنز یا دستگیر کننده با رنگ درخشان وجود دارد.
برخی از طرح های بیلبورد در خارج از فضای واقعی که بیلبورد به آنها می دهد می ریزد و قسمتهایی از شکل ها از لبه های بیلبورد آویزان می شوند. یا به صورت سه بعدی از بیلبورد خارج می شوند.
گروه مهندسی معماری و ساختمانی بنیان گستران آفاق با توجه به سابقه طولانی و همچنین با دارا بودن مهندسین کارآزموده. و مسلط به طراحی سازه بیلبوردهای تبلیغات محیطی، مفتخر است. آمادگی خود را جهت همکاری با شرکت های تبلیغاتی در خصوص تاییدیه استحکام بلیبوردهای تبلیغاتی. به شرح ذیل اعلام نماید.
مقاوم سازی و بروزرسانی طرح سازه بیلبوردهای در حال بهره برداری
محاسبه و طراحی فنداسیون سازه و اسکلت کلیه تابلو تبلیغاتی.
بیلبورد های ثابت و دستی بزرگراهی تک پایه و چند پایه.
عرشه پل های سواره رو و عابر پیاده.
شاسی انواع لایت باکس های مترو.
شاسی تابلوهای تبلیغاتی بیلبورد.
نمای ظاهری تابلوهای تبلیغاتی.
ساخت و طراحی انواع استرابورد.
بیلبورد های چند وجهی.
بیلبورد های بادبانی.
بیلبورد های گردان.
بازدید : 256 | تاریخ : شنبه 15 خرداد 1400 زمان : 14:38 | نویسنده : Farsi Meeting | نظرات (0) |
استحکام بنا و جواز ساخت از مهم ترین مراحل ساخت و طراحی معماری برخی از ساختمان ها محسوب می شود، مرحله ای که وجود آن در بعضی از پروژه های ساختمانی ضروری است و اگر آن را پشت سر نگذارید به هیچ وجه قادر به انجام کارهای ساختمانی نیستید.
گفتنی است در پروژه هایی نظیر موارد زیر لازم است به طور حتم اقدام به اخذ این برگه نمایبد تا بتوانید شروع به کار کنید:
حال اگر شما هم در شرایطی چون موارد فوق قرار دارید و می بایست اقدام به دریافت جواز ساخت استحکام بنا نمایید، احتمالاً با سوالات مختلفی مواجه هستید. به همین دلیل پیشنهاد می کنیم تیتر های بعد را حتماً بخوانید لذا سعی کرده ایم پاسخ اکثر پرسش ها را بیاوریم و متقاضیان این جواز را راهنمایی کنیم.
اخذ این مجوز شامل مراحل مختلفی است که باید یک به یک طی شوند تا در نهایت برگه مجری صادر گردد.
شرح مختصری از این مراحل عبارت هستند از:
بنابراین لازم است بگوییم اگر قصد دریافت جواز ساخت در حوزه ی استحکام بنا را دارید و می خواهید تغییری در ساختمان قدیمی خود اعمال کنید، مراحلی چون مورد های فوق را پیش رو خواهید داشت، مراحلی که هر یک به نوبه خود اهمیت ویژه ای دارند.
همان طور که گفتیم همه ی مراحل به نوبه ی خود چایگاه ویژه ای دارند اما در مورد مرحله ی اول ماجرا کمی متفاوت تر می شود، لذا پشت سر گذاشتن این مرحله نسبت به بقیه به مراتب سخت تر و حساس تر می باشد. به عبارتی دیگر اگر نتوانید این مرحله را با موفقیت بگذرانید بالطبع رسیدن به اخذ جواز شدنی نیست.
در واقع نظارت های مهندس ناظری که از طرف شهرداری اعزام می شود، اصلی ترین عامل تعیین کننده ی صدور مجوز ساخت استحکام بنا است. از این رو در ادامه به طور کلی مهم ترین بخش های نظارت این مهندسین را آورده ایم که عبارت هستند از:
و ...
بازدید : 220 | تاریخ : سه شنبه 18 آذر 1399 زمان : 16:43 | نویسنده : Farsi Meeting | نظرات (0) |